![]() |
Periodiek:
Overig:
Opdrachtgever: Elsevier Weekblad Nadat Bureau Louter gedurende twee jaar het onderzoek Economische Toplocaties in eigen beheer is blijven uitvoeren, zijn de resultaten van de versie van 2021 weer gepubliceerd in Elsevier Weekblad. In maar liefst 29 pagina's vol illustraties en ranglijsten (voor gemeenten en regio's) is verslag gedaan van de economische prestaties van de totale bedrijvigheid, de economische prestaties van het midden- en kleinbedrijf (MKB: bedrijven en instellingen met minder dan vijftig werknemers) en het aantal startende bedrijven, steeds met een onderscheid naar typen economische activiteiten. Als voorbeeld staat hieronder het kaartbeeld van de gemeentelijke economische prestaties van het MKB. Nummer één Bunnik, wordt gevolgd door Woerden, Gorinchem, Oisterwijk en Nijkerk. Economische prestaties MKB
Opdrachtgever: In eigen beheer Evenals vorig jaar heeft Bureau Louter dit jaar Economische Locaties in eigen beheer uitgebracht. In het rapport staan weer de gebruikelijke resultaten voor de economische prestaties van de totale bedrijvigheid. Daarnaast zijn ranglijsten opgesteld voor het midden- en kleinbedrijf en is een monitor sociaal-economische dynamiek opgesteld voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp. De sociaal-economische dynamiek kan ook worden gevolgd door de tijd doordat Bureau Louter tijdreeksen heeft opgesteld sinds 2005, uiteraard gecorrigeerd voor gemeentelijke herindelingen. Als illustratie staat in de onderstaande kaart de ontwikkeling van de sociaal-economische dynamiek in de periode 2005-2019 (gebaseerd op tien kernindicatoren). De top-10 van gemeenten naar verbetering van de totaalscore bestaat uit respectievelijk Wierden, Amsterdam, Rijssen-Holten, Urk, Someren, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Kampen en Boekel, vooral de grote steden uit de Randstad en gemeenten uit Overijssel hebben dus een sterke verbetering gerealiseerd. Verandering score Sociaal-Economische Dynamiek, 2005-2019
Opdrachtgever: In eigen beheer De gemeentelijke ranglijst voor economische prestaties 2019 (gebaseerd op gegevens voor 2018) wordt aangevoerd door Son en Breugel, gevolgd door Haarlemmermeer en 's-Hertogenbosch. Op regionaal niveau vormen de stadsgewesten van Amsterdam, Utrecht en Zwolle de top-3. Aan drie thema's is in deze jaargang specifieke aandacht besteed, namelijk:
In totaal zijn 81 binnensteden onderscheiden. De hoogste economische prestaties resulteren voor respectievelijk Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Daarbij is wel sprake van duidelijke verschillen in economische specialisaties. Zo scoort van alle binnensteden de Haagse binnenstad bijvoorbeeld het hoogst op ' bestuursfunctie', de Rotterdamse binnenstad op 'kantoorfunctie' en de Amsterdamse binnenstad op 'vrije tijd en cultuur'. Eindscore Monitor Sociaal-Economische Dynamiek Delft en benchmarksteden
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Dit jaar staan, naast de gebruikelijke ranglijsten voor de economische prestaties van gemeenten en regio's, voor zover wij weten voor het eerst in Nederland, de economische prestaties van stationslocaties (het gebied binnen een straal van 500 meter van een treinstation) centraal. Voor de in totaal 392 stationslocaties van nog operationele treinstations is de werkgelegenheidsdichtheid bepaald als basis voor een rangordening. Tevens zijn ontwikkelingen in de tijd gevolgd (vanaf 1996) en is een onderscheid gemaakt naar vijf brede economische sectoren. Wat hun economische functie betreft zijn er namelijk verschillende typen stationslocaties. Niet alleen is gekeken naar individuele stationslocaties, maar ook naar verschillen tussen typen stationslocaties en zijn verschillen in het relatief belang van stationslocaties tussen gemeenten en regio's bepaald. In de top-20 van stationslocaties naar hun werkgelegenheidsdichtheid staan twaalf maal stationslocaties uit de vier grote steden (waarvan negen zelfs in de top-10, aangevuld met het Centraal Station in Leiden). Veelal zijn vooral informatiegeoriënteerde activiteiten (de 'kantorensector') sterk vertegenwoordigd in deze top-20, soms de non-profit sectoren (vooral grote ziekenhuizen; zie Leiden Centraal, Amsterdam Holendrecht en Maastricht Randwyck) of personengeoriënteerde activiteiten (zoals winkels en vrijetijdsactiviteiten; zie Amsterdam Centraal Station en Eindhoven). Top-20 stationslocaties naar arbeidsplaatsen per vierkante kilometer, 2017
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier
In het jaarlijks in opdracht van Elsevier Weekblad uitgevoerde onderzoek naar economische toplocaties stond dit jaar de toegevoegde waarde centraal. Al in 1998 is onderzoek van Bureau Louter naar de Toegevoegde Waarde van locaties (postcodes) en naar andere ruimtelijke eenheden (zoals de A2-as) verschenen in Elsevier. Bijna twintig jaar na dato is dit type onderzoek herhaald. Het toegevoegde waarde landschap van Nederland Top-20 vierkante kilometers met hoogste toegevoegde waarde
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier In de jaarlijkse, in opdracht van weekblad Elsevier opgestelde, ranglijst met economische prestaties van gemeenten, is dit jaar aandacht besteed aan regionale kernen en aan regionale arbeidsmarktontwikkelingen (verschillen in werkloosheid en participatie op de arbeidsmarkt). Aan de hand van verschillende indicatoren is een typologie van kernsteden en regionale kernen opgesteld. Daaruit kwam onder andere een Hartstad naar voren: een verzameling stedelijke kernen met een specialisatie in kennisintensieve diensten.
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Naast de gebruikelijke ranglijsten en kaartbeelden met economische prestaties van gemeenten en regio's bevat het rapport van dit jaar twee 'special topics', namelijk:
Leegstandspercentage winkelruimte per gemeente
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier In de jaarlijkse, in opdracht van weekblad Elsevier opgestelde, ranglijst met economische prestaties van gemeenten, valt dit jaar de sterke stijging van de grote steden Amsterdam en Rotterdam en het gebied aan de westzijde van Eindhoven op. De regio Eindhoven neemt dit jaar ook de eerste plaats in op de ranglijst van 46 gebieden. Die 46 gebieden staan centraal in deze versie van Economische Toplocaties. Er zijn sociaal-economische regioprofielen opgesteld aan de hand van een groot aantal rubrieken (naast economie ook innovatiepotentiaal, ruimte voor ondernemen, ligging en infrastructuur, woonaantrekkelijkheid, welvaart, demografie en arbeidsmarkt). Klik hier voor een voorbeeld van een sociaal-economisch regioprofiel Aan de hand de scores op de acht profielen is gekomen tot een clustering in tien typen gebieden (zie het kaartbeeld). In het rapport is een en ander toegelicht. Daarin staan ook de profielen voor alle 46 gebieden volgens de stadsgewestindeling van Bureau Louter. Een indeling van regios naar tien typen Klik hier om het rapport te bestellen.
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier In het traditionele jaarlijkse onderzoek naar Economische Toplocaties van Bureau Louter voor weekblad Elsevier neemt Haarlemmermeer dit jaar weer de eerste plaats in en is stadsgewest Zwolle de economisch best presterende regio. Naast de ranglijsten vormen dit jaar de ruimtelijke ontwikkelingen op de kantorenmarkt het special topic. Daarin is onder andere, aan de hand van diverse indicatoren, een top-40 van kantoorsteden opgesteld (zie hieronder voor de top-10 daarvan).
Top-10 kantoorsteden in Nederland
Toelichting: Voor elk jaar is het 3-jaars voortschrijdend gemiddelde bepaald. In de tabel zijn vervolgens de gemiddelde posities bepaald in de ranglijst voor vier periodes van 5 jaar en een periode van 20 jaar.
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Ook dit jaar is in Elsevier weer het jaarlijkse artikel over economische toplocaties verschenen, gebaseerd op onderzoek van Bureau Louter. Naast de ranglijsten vormt dit jaar de ruimtelijke spreiding van de topsectoren van het Ministerie van EL&I het special topic. In ongeveer 130 paginas wordt een beeld geschetst van de ruimtelijk-economische dynamiek aan de hand van de ruimtelijke spreiding van toplocaties, de economische prestaties van regios en worden zogenaamde provinciescans gepresenteerd. Voor de provincie Overijssel staat een deel daarvan in onderstaande figuur. Daarnaast bevat de provinciescan ook nog de scores van alle gemeenten in de provincie naar diverse aspecten en een interpretatie van de resultaten.
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Sinds het einde van de jaren negentig verschijnt in Elsevier jaarlijks een artikel over economische toplocaties, gebaseerd op onderzoek van Bureau Louter. Naast de ranglijsten is dit jaar ook uitgebreid aandacht besteed aan ruimtelijk-economische ontwikkelingen en regionale ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. In ruim 80 paginas wordt een beeld geschetst van de ruimtelijk-economische dynamiek aan de hand van statistieken en figuren (waaronder zeer veel kaartbeelden; zie als voorbeeld de ontwikkeling van het aantal arbeidsplaatsen per inwoner van 15-64 jaar sinds 1995). Dit leidt soms tot verrassende conclusies.
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Ook dit jaar heeft Bureau Louter weer een ranglijst van de Nederlandse gemeenten naar hun economische prestaties opgesteld. Dit jaar neemt voor het eerst Zwolle de eerste positie in. Daarmee wordt s-Hertogenbosch van de eerste plaats gestoten. In de eerste negen jaar stond steeds Haarlemmermeer (met Schiphol) op de eerste plaats. Die gemeente is dit jaar gezakt naar positie 7.
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Voor het tiende jaar is een ranglijst van alle Nederlandse gemeenten naar hun economische prestaties opgesteld. s-Hertogenbosch heeft dit jaar de koppositie overgenomen van Haarlemmermeer. Via de interactieve kaart kan voor elke gemeente in Nederland de ontwikkeling van het rapportcijfer en de positie in de ranglijst in de periode 1998-2007 worden gevolgd.
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier In deze versie van het onderzoek Toplocaties dat Bureau Louter ook dit jaar voor Elsevier heeft uitgevoerd wordt weer een lijst met de economisch best presterende gemeenten in Nederland, de beste kantoorsteden, gemeenten met de meeste startende bedrijven en gemeenten met de meeste en minste werklozen gepresenteerd. Als speciaal thema fungeerde dit jaar kenniseconomie. Aan de hand van diverse indicatoren is een ranglijst van steden met de meest kennisintensieve economie opgesteld, daarbij is onderscheid gemaakt tussen kennisintensieve industrie en innovatieve diensten. De top-drie bestaat uit Eindhoven, Delft en Hengelo. Gegevens Elsevier 2007:Kaart economische prestaties gemeenten 2006 Top 25 kantoorgemeenten 2007 Ranglijst kennisintensiteit steden ![]() ![]()
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Evenals vorige jaren voerde Haarlemmermeer weer de ranglijst van economisch goed presterende gemeenten aan, gevolgd door Zwolle, Goes en de sterk gestegen Brabantse plaatsen Veghel en Moerdijk. Ook voor themas als kantoren, startende bedrijven en werkloosheid zijn ranglijsten opgesteld. Als speciaal thema fungeerde dit jaar de economie van binnensteden. Dat is een ruimer begrip dan alleen de winkelfunctie. Ook horeca, cultuur, zakelijke en financiële diensten en openbaar bestuur kunnen er voor zorgen dat de binnenstad een belangrijke economische functie vervult. Op basis van in totaal 25 economische indicatoren is een ranglijst opgesteld voor alle stedelijke kernen van stadsgewesten. De topvijf bestaat uit Maastricht, s-Hertogenbosch, Roermond, Zwolle en Groningen. Gegevens Elsevier 2006:Kaart economische prestaties gemeenten 2005 Top 25 kantoorgemeenten 2006 Ranglijst binnensteden 2006 ![]()
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Jaarlijks verricht Bureau Louter, in opdracht van het weekblad Elsevier, ruimtelijk-economische ontwikkelingen in Nederland onder de titel Toplokaties. Elk jaar wordt daarbij een ranglijst van gemeenten opgesteld. Elke gemeente krijgt een rapportcijfer, gebaseerd op 41 indicatoren. Inmiddels is een tijdreeks van zeven jaar opgebouwd.
Kaart economische prestaties gemeenten 2004
Opdrachtgever: Elsevier Ook dit jaar heeft Bureau Louter het onderzoek gedaan dat ten grondslag heeft gelegen aan een uitgebreid artikel over economische toplocaties, onder redactie van Elsevier-journalist Arthur van Leeuwen. Aan de hand van 41 indicatoren, die alle iets zeggen over de economische prestaties nu en in het recente verleden van Nederlandse gemeenten is een ranglijst opgesteld. De ranglijst voor 2003 heeft betrekking op de situatie per 2003 en ontwikkelingen in de periode 2000-2003.
Kaart economische prestaties gemeenten 2003
Opdrachtgever: Elsevier In dit onderzoek zijn alle Nederlandse gemeenten per 2003 vergeleken naar hun economische vitaliteit. In totaal zijn daarvoor scores bepaald voor zeventig indicatoren die aangeven in welke mate de economische bedrijvigheid momenteel is geconcentreerd in een gemeente, hoe die bedrijvigheid zich heeft ontwikkeld in de periode 1996-2002 en wat de kenmerken zijn van het vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen. Aldus kan een ranglijst worden opgesteld die wordt aangevoerd door Haarlemmermeer, Nieuwegein en s-Hertogenbosch (zie Ranglijst).
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Op verzoek van het Weekblad Elsevier heeft Bureau Louter onderzoek verricht naar Economische toplocaties. Mede op basis daarvan is door Elsevier-journalist en projectleider research Arthur van Leeuwen een special geschreven in de Elsevier van 23 oktober 2002. Bekijk de verkorte presentatie van Bureau Louter (Powerpoint, 2,5 MB). In het onderzoek is nagegaan op welke locaties in Nederland de meeste Toegevoegde Waarde per vierkante kilometer wordt gegenereerd door bedrijven en instellingen. Tevens is nagegaan welke regios en locaties de laatste vijf jaar de sterkste groei hebben gekend.
Klik hier om de volledige weergave te zien van de 40 meest winstgevende locaties van Nederland.
Opdrachtgever: Elsevier Weekblad Naast de gebruikelijke ranglijst van gemeenten naar hun woonaantrekkelijkheid heeft Bureau Louter dit jaar ranglijsten voor de woonaantrekkelijkheid van postcodes opgesteld. Naast een totale ranglijst zijn daarbij tevens ranglijsten voor de woonaantrekkelijkheid van postcodegebieden volgens de woonvoorkeuren van plattelanders en stedelingen. Voor 'plattelanders' bestaat de top-3 uit de postcodes 4356 (Oostkapelle in Veere), 9752 (Haren-West in Groningen) en 9766 (Eelderwolde in Tynaarlo) en voor 'stedelingen' bestaat de top-3 uit 9724 (Oosterparkerbuurt in Groningen), 1071 (Museumkwartier in Groningen) en 2011 (Centrum in Haarlem). In de onderstaande kaartbeelden staan de voorkeuren van plattelanders en stedelingen. Tevens is een ranglijst voor de 'brede welvaart' van gemeenten gemaakt. Het leven blijkt vooral goed te zijn op de Friese Waddeneilanden in landelijk Overijssel, want de top-10 bestaat uit respectievelijk Ameland, Dinkelland, Vlieland, Veere, Bloemendaal, Tubbergen, Terschelling, Dalfsen, Staphorst en Schiermonnikoog.
Voorkeuren van plattelanders en stedelingen
Opdrachtgever: Elsevier Weekblad
Dit jaar heeft Bureau Louter voor de tiende maal in opdracht van Weekblad Elsevier onderzoek verricht naar de beste woongemeente In Nederland. Naar aanleiding daarvan is het (gratis) rapport Waar Willen We Wonen 2020 verschenen.
Migratie-intensiteit vanuit Amsterdam binnen de Ring, 2015/2019
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Naast de gebruikelijke ranglijsten en kaartbeelden van de woonaantrekkelijkheid van gemeenten en regios, staan in het rapport van dit jaar woonaantrekkelijkheidscans van de 46 gebieden uit de stadsgewestindeling van Bureau Louter. Dat biedt u heel snel inzicht in de sterke en zwakke punten van uw regio. Ook staan in het rapport diverse analyses over het verband tussen woningprijzen en woonaantrekkelijkheid en over regionale ontwikkelingen in inkomen per inwoner sinds 1950. Daarnaast wordt ingegaan op de vraag of een toename van ongelijkheden in welvaart (de stelling van Piketty) ook voor Nederland gelden en wordt aandacht besteed aan regionale/gemeentelijke verschillen in andere aspecten van welvaart/welzijn dan inkomen (zoals vermogen, arbeidsparticipatie en sociale participatie). Hieronder staat de ontwikkeling van het aandeel in het totale verdiende inkomen van de 1% en 10% inkomensontvangers met het hoogste inkomen. Deze gegevens zijn rechtstreeks ontleend aan de gegevens van Piketty ('Capital in the Twenty-First Century'), waarbij door Bureau Louter een correctie heeft plaatsgevonden voor een definitiewijziging van het begrip inkomen in 2001. De inkomensongelijkheden blijken de afgelopen veertig jaar nauwelijks te zijn toegenomen in Nederland, in tegenstelling tot sommige andere Westerse landen.
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier In het rapport staat een groot aantal ranglijsten met daarin de resultaten van het onderzoek naar de woonaantrekkelijkheid van gemeenten. Er wordt een toelichting gegeven bij de gehanteerde methodiek en met behulp van kaarten wordt zicht gegeven op de gemeentelijke verschillen in scores op diverse van de gebruikte indicatoren. Naast de complete ranglijst van gemeenten naar hun woonaantrekkelijkheid staat in het rapport ook de top-100 van de beste woonbuurten (zie hier voor de top-10) en is de woonaantrekkelijkheid bepaald van de binnensteden van 28 (middel-)grote steden. Een ruimtelijk model voor woningprijzen
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Evenals vorig jaar heeft Bureau Louter op verzoek van en in samenwerking met Elsevier de Nederlandse gemeenten geordend naar hun woonaantrekkelijkheid voor de gemiddelde Nederlander. Die ranglijst is gebaseerd op maar liefst 101 subindicatoren. Het gewicht dat aan de verschillende subindicatoren moet worden toegekend is ontleend aan een enquête met 6.700 deelnemers. Dit jaar is voor het eerst ook een ranglijst voor buurten opgesteld. Alle buurten met minstens 500 inwoners zijn op dezelfde subindicatoren beoordeeld als waarop de gemeenten zijn vergeleken. In het rapport staan diverse ranglijsten met resultaten. In onderstaand kaartbeeld staat de woonaantrekkelijkheid per buurt. In het rapport is onder andere tevens aandacht besteed aan de volgende themas:
Woonaantrekkelijkheid buurten:
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier Al vele jaren publiceert weekblad Elsevier jaarlijks een ranglijst met de beste woongemeente van Nederland. In toenemende mate is dat gebeurd in samenwerking met Bureau Louter. Dit jaar is voor het eerst sprake van een complete coproductie. De gehele onderzoeksmethodiek en de in het onderzoek meegenomen kenmerken die de aantrekkelijkheid van de woonomgeving bepalen, zijn nog eens kritisch tegen het licht gehouden. Zo is de weging waarmee de diverse kenmerken worden opgeteld tot een totaaloordeel dit jaar gebaseerd op een enquête met 6.700 deelnemers en zijn allerlei nieuwe indicatoren toegevoegd. Hieronder staan twee voorbeelden van kenmerken waarvoor niet stedelijke gebieden (met veel voorzieningen, onderwijsinstellingen en werkgelegenheid hoog scoren, maar juist meer landelijk gelegen gemeenten.
Opdrachtgever: Weekblad Elsevier De laatste drie jaar heeft Bureau Louter geadviseerd bij het opstellen van de ranglijst van beste woongemeenten van Elsevier. Dit jaar is door Bureau Louter een onderzoeksrapport opgesteld, met daarin kaartbeelden van alle voor het opstellen van de ranglijst gebruikte indicatoren. In het onderzoeksrapport wordt ingegaan op het verband tussen de aantrekkelijkheid van gemeenten als woonplaats en de bevolkingsgroei. Centraal staan factoren die van invloed zijn op de binnenlandse migratie (onderscheiden naar leeftijd). Naast factoren die samenhangen met de aantrekkelijkheid van gemeenten om er te wonen, spelen daarbij ook andere factoren, zoals de economische kracht en het aanbod van hoger onderwijs, een rol. Gezien de huidige discussie over bevolkingskrimp is dit een relevant thema, omdat het zicht geeft op factoren die van invloed zijn op de bevolkingsgroei.
Opdrachtgever: Elsevier Evenals in 2008 heeft Bureau Louter diverse indicatoren berekend die ten grondslag liggen aan de ranglijst van de beste woongemeenten, zoals opgesteld door Elsevier. Eén van de onderdelen daarin was de nabijheid van verschillende vormen van onderwijs (zie onderstaand kaartbeeld).
Opdrachtgever: Elsevier Ieder jaar doet Elsevier onderzoek naar 'de beste gemeenten van Nederland'. Daarin wordt de aantrekkelijkheid van de Nederlandse gemeenten als woonplaats vergeleken. Bureau Louter heeft hiervoor de gegevens van het gedeelte Economie aangeleverd. Eén van de onderdelen van deze gegevens was de nabijheid van winkels (detailhandel) voor de inwoners van een gemeente. Deze gegevens zijn in onderstaand kaartbeeld in beeld gebracht.
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer Naar aanleiding van de resultaten van 'De Staat van Zoetermeer 2021' wenste de gemeente Zoetermeer een verdiepingsslag voor het thema binnenlandse migratie met een uitsplitsing naar postcodegebieden. Aan de hand van gegevens in de periode 1998-2019 heeft Bureau Louter diverse analyses uitgevoerd met als doel het inzicht te vergroten in de herkomst en bestemming van verhuizingen naar en vanuit postcodegebieden in Zoetermeer.
Opdrachtgever: Gemeente Oss De gemeente Oss heeft een Economische Strategienota 2021-2025 opgesteld. Daartoe zijn onder andere zes ambities geformuleerd voor de economische ontwikkeling in brede zin in de gemeente en zijn de volgende drie stappen gezet:
Aan Bureau Louter is gevraagd ondersteuning te leveren bij het derde punt. Daartoe zijn twee 'standaardproducten' van Bureau Louter opgesteld (namelijk een Sociaal-Economische Monitor en een Vitaliteitscan; dit had als doel te bepalen waar Oss nu staat), heeft een bijeenkomst met de gemeenteraad van Oss plaatsgevonden om tot een lijst van mogelijke indicatoren van het dashboard te komen en is tenslotte door Bureau Louter een voorstel gedaan voor vanaf nu te monitoren indicatoren (waarbij ook een nulmeting is opgesteld). Uit het onderzoek bleek onder andere dat sinds 2005 de ontwikkeling van de sociaal-economische prestaties in Oss zich in eerste instantie ongunstig heeft ontwikkeld, maar dat vanaf ongeveer 2014 sprake is van een relatief gunstige ontwikkeling.
Opdrachtgever: Gemeente Oosterhout Voor de op te stellen omgevingsvisie had de gemeente Oosterhout behoefte aan inzicht in de economische en sociaal-economische prestaties, alsmede de functionele relaties met omliggende gemeenten. Daartoe heeft Bureau Louter een viertal standaardproducten opgesteld, namelijk een monitor sociaal-economische prestaties, een vitaliteitscan, een woonaantrekkelijkheidscan en een relatiepatronenscan. De resultaten zijn gepresenteerd aan een groep ambtenaren en relevante portefeuillehouders uit het College van B & W. Daaruit blijkt dat Oosterhout een negatief pendelsaldo heeft, met uitzondering van laag opgeleiden, dat sprake is van een positief migratiesaldo, met uitzondering van de leeftijdsklasse 17-24 jaar (jongeren verhuizen om elders onderwijs te gaan volgen) en dat Oosterhout een 'centrumfunctie' heeft op het terrein van winkelen en voortgezet onderwijs.
Opdrachtgever: Gemeente Houten De gemeente Houten wenst meer inzicht in de positie van Houten op economisch en sociaal-economisch gebied. Daarom is aan Bureau Louter verzocht een Vitaliteitscan en een monitor Sociaal-Economische Dynamiek op te stellen. Al vijftien jaar (sinds 2005) neemt Houten de eerste positie in op de gemeentelijke ranglijst van sociaal-economische prestaties van Bureau Louter. In onderstaande figuur. Een aandachtspunt is dat het werkloosheidspercentage zich de laatste jaren (vooral sinds 2016) ongunstiger heeft ontwikkeld dan het nationaal gemiddelde.
Opdrachtgever: Gemeente Deventer De gemeente Deventer wenst inzicht in de huidige economische positie (ook vergeleken met andere gemeenten) en te verwachten ontwikkelingen. Naast deze algemene vraagstelling wenst Deventer ook inzicht in wat de belangrijkste toekomstige dragers van de lokale economie zullen zijn. In dit onderzoek heeft Bureau Louter daarom de economie van Deventer onderzocht met als doelen:
Deventer is veelal vergeleken met het nationaal gemiddelde, met een groep van 33 'regionale kernen' (volgens een indeling van Bureau Louter), met een groep van tien soortgelijke gemeenten (een 'soortgenotenbenchmark') en een op basis van door de gemeente Deventer aangedragen criteria samengestelde groep van vijf gemeenten waar Deventer zich aan wil optrekken (steden met meer dan 100 duizend inwoners en een belangrijke hbo-functie: Leeuwarden, Zwolle, Arnhem, 's-Hertogenbosch en Breda: de 'ambitiebenchmark'). Als voorbeeld van een onderzoeksresultaat staat in onderstaande tabel de beoordeling van de dragende clusters (zoals bepaald door de gemeente Deventer). Daarbij wordt logistiek als potentiële dragende cluster beschouwd omdat momenteel nog geen sprake is van een relatieve oververtegenwoordiging, maar wel van een hoge kansrijkheid (verwachte toekomstige groei van het aantal arbeidsplaatsen). Voldoende aanbod van voor de logistiek aantrekkelijke bedrijventerreinen zal daarbij een belangrijke voorwaarde voor succes zijn.
Opdrachtgever: Gemeente Nunspeet Binnen de regio Noord-Veluwe werken acht gemeenten uit Gelderland en één gemeente uit Flevoland samen. Aan Bureau Louter is verzocht een kort onderzoek uit te voeren naar de economische relevantie van en de samenhang binnen de regio. Daarbij dient onderscheid te worden gemaakt tussen een westelijk en een noordelijk deel van de regio en dienen ook relaties met omliggende regio's te worden gemeten. Uit onderstaande figuur blijkt dat de werkgelegenheid zich in de Noord-Veluwe relatief gunstig heeft ontwikkeld, met voor Noord-Veluwe West (Zeewolde, Putten, Ermelo, Harderwijk) een wat gunstiger ontwikkeling dan in Noord-Veluwe Noord (Nunspeet, Oldebroek, Elburg, Hattem, Heerde). De bovengemiddelde groei vond overigens vooral tot 2005 plaats. Daarna was daar minder sprake van.
Opdrachtgever: Gemeente Groningen Na een uitvoerige analyse van de economische prestaties van 81 Nederlandse binnensteden (zie 'Wonen en werken in de Nederlandse binnensteden' uit 2018, met gegevens tot en met 2016) heeft in oktober 2019 een update plaatsgevonden, waardoor nu ontwikkelingen tot en met 2018 gemeten kunnen worden. De gemeente Groningen heeft een binnenstadsprofiel laten opstellen, waaruit blijkt dat positie 12 wordt bereikt van de 81 binnensteden. De binnenstad van Groningen scoort vooral goed op vrije tijd & cultuur en de bestuursfunctie en is ook sterk in typen bedrijvigheid die niet bij uitstek op binnensteden zijn georiënteerd, zoals onderwijs en zorg. Wat minder sterk scoort de binnenstad van Groningen op de kantoorfunctie en de winkelfunctie.
Opdrachtgever: Gemeente Veenendaal De binnenstad van Veenendaal neemt in de ranglijst van 81 vergeleken binnensteden een bescheiden positie 69 in. In het onderzoek van Bureau Louter wordt een binnenstad echter ook vergeleken met 'soortgelijke binnensteden'. Bij Veenendaal gaat het dan om binnensteden in 'regionale kernen' volgens de gebiedsindeling van Bureau Louter, die net buiten de Randstad liggen (aan de oostzijde), namelijk Barneveld, Ede, Tiel, Gorinchem en Wageningen. Vergeleken met die 'soortgenoten' presteert de binnenstad van Veenendaal gemiddeld. Overigens bestaan er duidelijke verschillen tussen typen 'binnenstadsfuncties'. Zo realiseert Veenendaal in 2016 (toen het onderzoek werd uitgevoerd het meest recent beschikbare jaar) plaats 20 wat betreft de winkelfunctie.
Opdrachtgever: Gemeente Maastricht Op de ranglijst van economische prestaties van 81 binnensteden nam Maastricht op het moment dat het onderzoek werd uitgevoerd (met gegevens tot en met 2016) plaats 12 in. Volgens een recente update is dat inmiddels plaats 11. De binnenstad van Maastricht bestaat deels uit een historische binnenstad, aan de oostzijde van de Maas doorlopend tot het treinstation en deels uit een nieuwer deel (het Céramiqueterrein). Maastricht scoort in de top-10 wat betreft de functie voor vrije tijd & cultuur en de winkelfunctie (met daarin ook een duidelijk stijgende lijn), maar scoort minder hoog op de bestuursfunctie en de kantoorfunctie (die bovendien terugloopt in de tijd). Ook niet-binnenstadsspecifieke functies als onderwijs en zorg zijn sterk vertegenwoordigd in de binnenstad van Maastricht.
Opdrachtgever: Gemeente Terneuzen Jaarlijks stelt Bureau Louter, in opdracht van Elsevier Weekblad een ranglijst op met de woonaantrekkelijkheid van gemeenten in Nederland. Terneuzen scoort laag op die ranglijst. Op verzoek van de gemeente Terneuzen heeft Bureau Louter een woonaantrekkelijkheidscan opgesteld voor Terneuzen, zodat duidelijkheid ontstaat waar Terneuzen laag op scoort en of er ook punten zijn waarop Terneuzen hoog scoort. De gemeente is daarbij op basis van ongeveer honderd indicatoren vergeleken met het nationaal gemiddelde en met het gemiddelde van tien gemeenten die op grond van een uitvoerige analyse door Bureau Louter de grootste gelijkenis vertonen met Terneuzen op demografisch, economisch, fysiek en sociaal terrein. Deze groep van tien gemeenten bestaat uit Hulst, Geertruidenberg, Woensdrecht, Moerdijk,Vlissingen, Sittard-Geleen, Hoogeveen, Venray, Delfzijl en Emmen. In alle gevallen gaat het om gemeenten die buiten de Randstad liggen, veelal met een economische specialisatie in industrie en/of distributie. Uit het vitaliteitsweb (waarin scores in het blauwe deel benedengemiddeld zijn en scores in het witte deel bovengemiddeld) blijkt dat Terneuzen op de meeste rubrieken benedengemiddeld scoort, maar op het gebied van rust & ruimte bovengemiddeld.
Opdrachtgever: Gemeente Enschede In de ranglijst van 81 binnensteden neemt Enschede een uitstekende achtste plaats in. Van de benchmarkksteden staat Arnhem nog wat hoger op de ranglijst (plaats 7), maar de andere benchmarksteden lager (Groningen, Zwolle, Breda en Tilburg). In het binnenstadsprofiel zijn ontwikkelingen in de tijd gevolgd. Daaruit blijkt dat in Enschede vrije tijd & cultuur en, vooral, de kantoorfunctie hun positie in de ranglijst hebben verbeterd in de periode 2009-2016, maar dat de bestuursfunctie en, vooral, de winkelfunctie, wat zijn teruggevallen. Voor de winkelfunctie geldt dat overigens in het algemeen voor de benchmarkbinnensteden.
Opdrachtgevers: Fontys Hogescholen en Elsevier Weekblad Met financiële steun van Fontys Hogescholen en Elsevier Weekblad heeft Bureau Louter een zeer uitvoerig onderzoek verricht naar de economische prestaties en de woonaantrekkelijkheid van 81 Nederlandse binnensteden. De gegevens in dit onderzoek lopen tot en met 2016. Recentelijk heeft een update plaatsgevonden, zodat gegevens beschikbaar zijn tot en met 2018. Daarover is verslag gedaan in Economische Toplocaties 2019.
Opdrachtgever: Gemeente Tholen Op verzoek van de gemeente Tholen heeft Bureau Louter onderzocht wat het resultaat zou zijn voor de score op de woonaantrekkelijkheid indien van andere 'gewichten' gebruik zou worden gemaakt voor de ongeveer honderd subindicatoren om tot een totaalscore te komen. Door de gemeente Tholen is daartoe een gewichtenset aangereikt. Het gaat daarbij dus niet om de gewichtenset van de 'gemiddelde inwoner van Nederland', maar om een gewichtenset die, naar de mening van de gemeente, representatief wordt geacht voor de woonvoorkeuren van de inwoners van Tholen. In plaats van positie 385 van 388 gemeenten (volgens de gewichtenset voor de gemiddelde Nederlander) zou Tholen dan positie 285 bereiken.
Opdrachtgever: Regio Duin- en Bollenstreek Vijf gemeenten van de Duin- en Bollenstreek hebben, in samenspraak met de gemeente Katwijk, ondernemers, het maatschappelijk middenveld en de Economic Board in maart 2016 de Uitvoeringsagenda Duin- en Bollenstreek uitgebracht, met als credo 'samen naar een krachtige economie'. In deze Economische Agenda spreekt de regio de ambitie uit om de economische positie van de Duin- en Bollenstreek te versterken, met behoud van de woonaantrekkelijkheid.
Opdrachtgever: Cobouw Al twintig jaar lang stelt Bureau Louter jaarlijks een ranglijst op van gemeenten naar hun economische prestaties. De belangrijkste resultaten daarvan verschijnen in Elsevier Weekblad. Op verzoek van Cobouw zijn op soortgelijke wijze de economische prestaties van gemeenten bepaald, maar dan specifiek voor de bouwnijverheid. Dat is gebeurd aan de hand van drie pijlers, namelijk het aantal arbeidsplaatsen (hoeveel werk levert de bouwnijverheid), de toegevoegde waarde (hoeveel verdienen bedrijven in de bouw) en het aantal startende bedrijven (als indicator voor ondernemerschap). In Cobouw zijn in een aantal artikelen de resultaten van het onderzoek verschenen. In onderstaande figuur staan de totaalscores per gemeente voor de economische prestaties van de bouwnijverheid en de ontwikkeling daarin in de afgelopen twintig jaar.
Opdrachtgever: Gemeente Maastricht De gemeente Maastricht heeft, ten behoeve van het opstellen van een Woonvisie, aan Bureau Louter verzocht de woonaantrekkelijkheid van de gemeente Maastricht en van elke buurt met minstens 500 inwoners in gemeente te bepalen in vergelijking tot:
Opdrachtgever: Gemeente Zwolle
De gemeente Zwolle wenste inzicht in de kansen op uitstroom van bijstandsgerechtigden naar regulier werk op korte termijn (2017 en 2018) en op wat langere termijn (2019-2021), met een onderscheid naar zes sectoren (de 'Zwollesectoren': transport en logistiek; productie en techniek; zorg en welzijn; facilitair, horeca en groen; zakelijke dienstverlening; detailhandel en overig). In onderstaande tabel staat de verwachte uitstroom van bijstand naar werk volgens een drietal scenario's van macro-economische ontwikkeling.
Opdrachtgever: Gemeente Delfzijl Er gaat een gemeentelijke herindeling plaatsvinden in de provincie Groningen. Daarbij zijn ook de zeven gemeenten in Noord-Groningen betrokken. Kennis van feiten en cijfers vormt een belangrijke voorwaarde om tot een zo optimaal mogelijke nieuwe gemeentelijke indeling te komen. Er zijn de afgelopen jaren al diverse onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van een gemeentelijke herindeling, waarbij verschillende varianten zijn vergeleken. Wat nog ontbreekt zijn statistische analyses over bestaande relaties tussen gemeenten. Het gaat daarbij om feitelijk gemeten relaties, niet om bestaande bestuurlijke relaties. Op verzoek van de opdrachtgever voor het onderzoek, de gemeente Delfzijl, zijn daarom de relatiepatronen van de zeven gemeenten in Noord-Groningen onderzocht. Er zijn relatiepatronen blootgelegd op het gebied van de arbeidsmarkt (woon-werk stromen, of 'pendel'), op het gebied van de woningmarkt (verhuizingen van personen, of 'migratie') en op het gebied van het gebruik van een aantal typen voorzieningen (winkelen, vrijetijdsactiviteiten en het volgen van onderwijs). Hieronder staat een voorbeeld van bestaande relatiepatronen voor de gemeente Delfzijl, namelijk de aandelen van gebieden in Nederland van verhuizingen van en naar Delfzijl in de leeftijdsklasse 25-39 jaar in de afgelopen vijftien jaar. Verhuisstromen naar en vanuit Delfzijl (25-39 jaar)
Relatiepatronen tussen en binnen gemeenten Na een eerste analyse op het niveau van de huidige zeven gemeenten heeft in een verdiepingsslag tevens een analyse plaatsgevonden op het niveau van de 22 gemeenten die in 1979 nog lagen binnen Noord-Groningen. Dat zou de basis kunnen vormen voor een herindeling waarbij niet per definitie de huidige gemeentegrenzen het uitgangspunt vormen. Naast bestaande relatiepatronen tussen de 22 voormalige gemeenten is tevens hun huidige voorzieningenfunctie bepaald. Huidige voorzieningenfunctie per gemeente volgens de indeling in 1979
Opdrachtgever: Platform Bèta Techniek In opdracht van Platform Bètatechniek zijn door Bureau Louter voor de regios Twente, Arnhem-Nijmegen, Zuidoost Brabant, Limburg, regio Rotterdam, regio Amsterdam en Haaglanden technologiepockets opgesteld. Deze pockets leveren een schat aan informatie over ontwikkelingen en prognoses op het gebied van (kennis-)economie, technologie, arbeidsmarkt en onderwijs. Voor de onderdelen over onderwijs werkt Bureau Louter samen met ResearchNed.
Klik op de verkleinde weergave hieronder om een grote weergave te zien.
Verder verschenen:
Opdrachtgever: Cobouw In opdracht van Cobouw stelt Bureau Louter wekelijks een profiel op van een gemeente of regio. Daarin staan kenmerken en ontwikkelingen voor diverse indicatoren die direct of indirect samenhangen met bouwactiviteiten. Dit profiel vormt een onderdeel van de rubriek 'Regio in de Schijnwerper', waarin wekelijks een gemeente of regio wordt belicht. Klik hier voor een voorbeeld en toelichting
Opdrachtgever: InnovationQuarter InnovationQuarter gaat een Regionale Agenda Aviation & Space Technology opstellen, in samenwerking met een vertegenwoordiging van het regionale bedrijfsleven uit zowel de aeronautics (vliegtuigbouw) als de space sector (het 'lucht- en ruimtevaart cluster' of, korter, 'aerospace cluster'). Op verzoek van InnovationQuarter heeft Bureau Louter de omvang en het relatief belang van het aerospace cluster bepaald in Nederland en in het bijzonder in Zuid-Holland. Uit het kaartbeeld blijkt dat er binnen Nederland sprake is van ruimtelijke clusters in Twente, Eindhoven, Woensdrecht, rond Schiphol en in de corridor Noordwijk (met ESTEC) - Leiden - Ypenburg - Delft. Vooral ruimtevaart is zeer sterk geconcentreerd in deze corridor. Aantal vestigingen in aerospace cluster per vierkante kilometer
Opdrachtgever: Gemeente Katwijk Als cijfermatige onderbouwing van de Economische Agenda 2015-2019 heeft de gemeente Katwijk door Bureau Louter een 'economische foto' op laten stellen. Daarin zijn de economische prestaties van Katwijk vergeleken met andere gemeenten (een 'benchmark') zodat sterke en zwakke punten konden worden blootgelegd. Opgesteld zijn een sociaal-economisch profiel, een vitaliteitscan en een overzicht van relatiepatronen (arbeidsmarkt, woningmarkt, voorzieningen).
Opdrachtgever: Gemeente Hardenberg Hardenberg maakt deel uit van de regio Zwolle. De gemeenten Hardenberg en Zwolle voeren overleg over de wijze waarop tot een versterking van de samenwerking kan worden gekomen. Op verzoek van de gemeente Hardenberg heeft Bureau Louter daarom een quick-scan opgesteld om zichtbar te maken welke relaties er bestaan tussen Hardenberg en Zwolle en in hoeverre de economieën van beide gemeenten elkaar aanvullen.
Opdrachtgever: KvK Zuidwest-Nederland De organisatiestructuur van de Kamers van Koophandel wijzigt. Vanaf 2013 is sprake van één nationale Kamer, met een per provincie georganiseerde regionale inbedding. Vanaf 2014 krijgen regioraden een rol bij het besturen van de regionale Ondernemerspleinen. Om de juiste besluiten te kunnen nemen is het van belang dat de regioraden over relevante gegevens beschikken over de structuur en de ontwikkeling van de regionale economie. Benchmarken en monitoren zijn daarbij van belang. Het is bijvoorbeeld de vraag welke economische sectoren in een regio relatief goed presteren en welke minder goed, vergeleken met andere regios. In het bijzonder gaat daarbij de aandacht uit naar de topsectoren die door het Ministerie van Economische Zaken zijn geselecteerd en waarvan recentelijk door het CBS een afbakening heeft plaatsgevonden op basis van zogenaamde sbi-sectoren (een zeer fijnmazige indeling van bedrijven in 900 sectoren).
De Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland heeft Bureau Louter verzocht onderzoek uit te voeren waarin de economie van Zuidwest-Nederland wordt doorgelicht, door de tijd gevolgd en vergeleken met andere regios in Nederland. Aan de hand van een dergelijke analyse kunnen regioraden strategische beslissingen nemen waardoor het regionaal bedrijfsleven zich zo optimaal mogelijk kan ontplooien.
Opdrachtgever: Gemeente Vianen Binnen een breder onderzoek van Companen voor de gemeente Vianen heeft Bureau Louter een notitie opgesteld waarin de woonaantrekkelijkheid van Vianen bepaald en vergeleken met soortgelijke gemeenten. Tevens is de woonaantrekkelijkheid van de wat grotere buurten in Vianen berekend.
Opdrachtgever: Gemeente Doetinchem Op verzoek van de gemeente Doetinchem heeft Bureau Louter vitaliteitscans opgesteld van de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek.
Opdrachtgever: Gemeente Leiden Vijf gemeenten werken samen in de Leidse regio (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude). Voor alle gemeenten in de regio heeft Bureau Louter een vitaliteitscan en een woonaantrekkelijkheidscan opgesteld.
Opdrachtgevers: Gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Elburg en Nunspeet. In de regio Noord-Veluwe werken acht gemeenten samen (Putten, Ermelo, Harderwijk, Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Hattem en Heerde). In eerder onderzoek van Bureau Louter waren vitaliteitscans opgesteld voor de drie gemeenten die ook deel uitmaken van de regio Zwolle (Hattem, Heerde en Oldebroek). De overige gemeenten in de regio wensten ook een vitaliteitscan op te laten stellen door Bureau Louter.
Opdrachtgever: Habion Habion, een organisatie die woonruimte ontwikkeld voor senioren, wenst inzicht in de aspecten die de woonaantrekkelijkheid het meest bepalen voor de groep oudere senioren (75 jaar en ouder) met een opleidingsniveau tot en met middelbaar niveau (afgerond voortgezet onderwijs HAVO/VWO of MBO). Het doel hiervan is het leveren van inzichten in de woonaantrekkelijkheid van (typen) buurten voor de doelgroep. Informatie daarover is ontleend aan onderzoek naar woonaantrekkelijkheid van Bureau Louter en het daaraan ten grondslag liggende gegevensbestand en de enquête met een response van 6.700 personen. Het onderzoek is uitgevoerd voor 32 gemeenten.
Opdrachtgever: Provincie Noord-Holland De provincie Noord-Holland wenst inzicht in verschillen in woonaantrekkelijkheid tussen Almere, Amsterdam en een achttal andere gemeenten In Noord-Holland. Dit om in de woningbouwprogrammering rekening te kunnen houden met een meer vraaggeoriënteerde benadering (Waar willen mensen wonen?). Ten behoeve daarvan heeft Bureau Louter woonaantrekkelijkheidscans opgesteld voor de tien gemeenten en onderlinge vergelijking gemaakt van de woonaantrekkelijkheid tussen gemeenten. Verschil woonaantrekkelijkheid Almere en selectie van acht gemeenten in Noord-Holland
Opdrachtgever: Gemeente Gorinchem Ten behoeve van de nieuwe woonvisie wenst Gorinchem inzicht in de woonaantrekkelijkheid van de gemeente in regionaal perspectief. Daarom is door Bureau Louter een woonaantrekkelijkheidscan opgesteld en inhoudelijk geïnterpreteerd. Daarnaast wenst de gemeente inzicht in de arbeidsmarktrelaties met omliggende gemeenten. Daartoe zijn door Bureau Louter de pendelrelaties in beeld gebracht.
Opdrachtgever: de 16 gemeenten in de regio Zwolle Bureau Louter heeft als standaardproduct vitaliteitsscans en woonaantrekkelijkheidsscans per gemeente. Door Bureau Louter is een brochure over de economie van de regio Zwolle opgesteld. Vervolgens is aan de gemeenten in de regio Zwolle een voorstel gedaan om tegen een gereduceerd tarief dergelijke scans te maken. Alle gemeenten hebben daarop een vitaliteitsscan laten maken en 12 van de 16 gemeenten een woonaantrekkelijkheidsscan.
![]()
Opdrachtgever: Kamer van Koophandel Rotterdam De Kamer van Koophandel stelt een MLTP 2008-2011 op. In dat kader heeft Bureau Louter een aantal economische profielen opgesteld.
Opdrachtgevers: Stedendriehoek, Regio Twente, Provincie Overijssel In Pieken in de Delta en in de Nota Mobiliteit wordt aan de A2, de A4/A16 en de A12 de status van belangrijke economische ontwikkelingsas toegekend (Triple A-verbinding). Worden die drie assen met de A1 vergeleken, dan blijkt van verschillen tussen de A1 enerzijds en de Triple A-verbindingen niet of nauwelijks sprake te zijn. De onderlinge vergelijking heeft betrekking op een groot aantal indicatoren op het terrein van economie, ruimte en verkeer/ vervoer.
Opdrachtgever: Gemeente Apeldoorn
In de Nota Ruimte zijn economische kerngebieden aangewezen. Dat is mede gebaseerd op basis van het project Gebiedsgerichte Economische Perspectieven van het Ministerie van Economische Zaken (Pieken in de Delta). Aan het etiket economisch kerngebied worden door het Rijk bepaalde voordelen gekoppeld, zoals (financiële) steun voor grote bedrijventerreinen (zogenaamde top-projecten) en het verlenen van voorrang bij claims op nieuwe of verbeterde infrastructuur. Het al dan niet aangewezen zijn als economisch kerngebied is dus niet zonder betekenis.
Opdrachtgever: Gemeente Deventer Naar aanleiding van de jaarlijkse onderzoeken voor Elsevier heeft Bureau Louter, op verzoek van de gemeente Deventer, een rapport opgesteld waarin de economische prestaties van de gemeente Deventer door de tijd gevolgd worden. Naar aanleiding van dat rapport is onder leiding van Bureau Louter een discussiebijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van de gemeente Deventer en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit Deventer.
Opdrachtgever: Gemeente Apeldoorn De gemeente Apeldoorn stelt in het voorjaar van 2004 het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2005-2010 (MOP) vast. Dat gebeurt in een aantal stappen. De eerste stap is het vaststellen van doelen tot 2010 door de gemeenteraad. Als onderdeel van de eerste stap van het vaststellen van de MOP is op 15 april een expert-meeting van de Raadswerkgroep Vernieuwing MOP gehouden. Naast leden van de gemeenteraad hebben daaraan ook bedrijven, instellingen en organisaties uit Apeldoorn deelgenomen. Het doel van de expert-meeting was het verbreden en verdiepen van het inzicht van de raadsleden in mogelijke consequenties van ontwikkelingen in de Nederlandse economie op middellange termijn voor Apeldoorn, alsmede in de kansen en bedreigingen voor Apeldoorn op het gebied van economie. Dit levert bouwstenen voor het nadenken over gemeentelijk economisch beleid voor de periode 2005-2010. Bureau Louter heeft ten behoeve van de expert-meeting een presentatie gehouden. Daartoe is een quick-scan van de economie van Apeldoorn opgesteld. Daarin staan kansen en bedreigingen voor en sterke en zwakke punten van de Apeldoornse economie centraal. Naast werkgelegenheid werd ook ingegaan op bedrijventerreinen en kantoren.
![]() |
![]() |
![]()
|